Mentor BHT

40 barnehageansatte lærte mer om overgangsalder

Holthagen og Toppen barnehage satte kvinnehelse på dagsorden med kurs om overgangsalder. Det har blant annet gitt ansatte kunnskap om at det er hjelp å få, og at det er helt greit å be om det.

– Vi ønsker å skape en kultur hvor vi kan snakke åpent om det som faktisk preger hverdagen. Det gjelder også temaer som kvinnehelse og overgangsalder, sier daglig leder Sonja Standal i Holthagen barnehage.

Sammen med Toppen barnehage samlet de nylig nærmere 40 ansatte til kurset «Midt i livet» – et kurs om kvinnehelse, kropp, hormoner og overgangsalder, levert av Mentor BHT.

Et etterlengtet og viktig kurs

– Da jeg så kurset på nettsiden til BHT, følte jeg med én gang at dette var riktig og viktig for oss. Vi har mange kvinner i personalet i ulike livsfaser, og flere har tidligere uttrykt ønske om mer kunnskap og åpenhet rundt overgangsplager, forklarer Standal.

Behovet i personalgruppen var tydelig.

– Jeg har mange damer mellom 45 og 57 år, og som lever og jobber med store utfordringer som det tidligere ikke har blitt snakket om. Mange damer som både har trodd de var alvorlig syke før de fant ut at det «bare» var overgangsplager.

Standal understreker at kunnskap og et felles språk rundt temaet gjør det enklere å stå i jobb, og lettere å legge til rette uten at det føles vanskelig eller tabubelagt.

– Vi snakker lett og naturlig om graviditet og småbarnsår – hvorfor ikke også overgangsalderen?

Noe alle kvinner går gjennom

Kurset ble godt mottatt blant de ansatte, selv om det for mange var et nytt og personlig tema å forholde seg til.

– De syntes det var veldig interessant! Vi har snakket mye om det i ettertid. Flere har søkt hjelp, fått gode råd og innsett at de ikke trenger å bite tennene sammen og bare holde ut. Det er faktisk hjelp å få, og det er helt greit å be om det, sier Standal.

Hun forteller at noe av det som skapte mest diskusjon og engasjement, var kunnskapen om hormonbehandling og østrogen, og hvordan man kan gå fram i møte med fastlege eller gynekolog. Mange fikk en «aha-opplevelse» – at de har rett på hjelp, og at de ikke trenger å finne seg i at hverdagen styres av plager.

– Det er ikke noe farlig. Det er en helt naturlig del av livet, og noe alle kvinner går gjennom i større eller mindre grad.

Gode samtaler i hverdagen

Selv om Holthagen barnehage ikke har satt i gang egne tiltak etter kurset, opplever Standal en tydelig endring i arbeidsmiljøet.

– Terskelen for å nevne overgangsalderen er blitt lavere. Det går an å spøke litt, støtte hverandre og møte kollegaer med mer forståelse. Det gjør noe med hele miljøet.

De ansatte var, ifølge Standal, glade for å få både ny kunnskap og større innsikt i egen og andres helse.

– Noen syntes det ble litt overveldende å høre om alt man kan oppleve, men samtidig ble det lettere å forstå seg selv og andre kolleger. Vi har hatt mange gode samtaler i ettertid, og bare det er en stor verdi.

Vil anbefale kurset til alle barnehager

Standal er tydelig på at dette er et kurs hun gjerne anbefaler videre til andre barnehageledere.

– Jeg vil anbefale kurset veldig! Det er relevant for alle som står midt oppi overgangsplagene, og kollegaene som skal være tett på. Det at vi kan forstå hverandre og møte hverandre der vi er, og lager en kultur der vi kan snakke om alt, er kjempeviktig for arbeidsmiljøet i barnehagen. At vi ser og forstår hverandre bedre, er superviktig.

Ønsker du å skape mer forståelse rundt kvinnehelse og overgangsalder i barnehagen?

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss