Vi bruker informasjonskapsler og andre sporingsteknologier for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstedstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra.
Mentor BHT

– Det er tull å delta på generelle HMS-kurs, mer nyttig med et barnehagetilpasset kurs

Helse, miljø og sikkerhet (HMS) står høyt på agendaen i Saggrenda barnehage i Kongsberg. Med nylig oppdaterte lovkrav om at alle barnehager med mer enn fem ansatte må ha et verneombud, meldte styrer Silje Nyborg og nyvalgt verneombud Hege Asmundsen seg på et tre dages HMS-kurs med Mentor BHT.

Kurset, som er spesialtilpasset for barnehagesektoren, svarte på forventningene om relevant opplæring.

Forventinger til kurset

Silje Nyborg forteller at hun tidligere har deltatt på HMS-kurs som var generelle og inkluderte ulike bransjer som byggebransjen og restaurantnæringen. Denne gangen var forventningene høyere:

– Jeg forventet et kurs som var rettet spesielt mot barnehager, noe Mentor BHT er kjent for. Og jeg ble ikke skuffet. Når kurset er spisset mot vår sektor, lærer vi mye mer som vi kan ta med oss inn i hverdagen, sier Nyborg.

Asmundsen støtter styreren og understreker hvor viktig det er å ha fokus på barnehagens spesifikke behov:

– Det er motiverende å få kursinnhold som direkte reflekterer utfordringene vi møter i barnehagen, sier hun.

Hvorfor HMS-kurs nå?

Arbeidsmiljøloven stiller krav til at verneombud, ledere og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg har tilstrekkelig opplæring innenfor arbeidsmiljø og systematisk HMS-arbeid.

Med nye regler for verneombud valgte Saggrenda barnehage å styrke sin kompetanse innen HMS med Mentor BHT.

– Jeg hadde behov for å oppdatere kunnskapen min, og Hege, som nyvalgt verneombud, trengte grunnleggende opplæring. Da var det naturlig at vi deltok sammen, sier Nyborg.

Asmundsen legger til at det er en stor fordel å være to:

– Det er godt å ha en sparringspartner når vi skal implementere det vi har lært, og sikre at HMS blir en naturlig del av barnehagens hverdag.

Utfordringer med HMS-arbeid

Implementering av HMS i hverdagen er ofte en utfordring.

– Det handler om å gjøre HMS til en naturlig del av arbeidsmetodene våre, ikke bare noe vi har kontroll på i papirene. Alle ansatte, fra langtidsansatte til vikarer, må være bevisste på HMS. For eksempel når vi flytter lekeapparater eller ser en spiker som stikker ut – HMS må være i fokus i alle situasjoner, forklarer Nyborg.

Verneombud påpeker at det også er en balanse mellom teori og praksis:

– Vi må sørge for at det vi lærer på kurset faktisk blir en del av hverdagen vår.

Nyttig innhold i kurset

Begge to trekker frem spesifikke deler av kurset som spesielt verdifulle.

– For meg var det veldig interessant å lære mer om løfteteknikk. Og fikk meg noen aha-opplevelser på dette tema, som jeg tar med meg tilbake til barnehagen, sier Asmundsen.

Nyborg trekker frem viktigheten av å bekrefte eksisterende praksis og samtidig identifisere små forbedringsområder:

– Det er fint å få bekreftelse på at vi gjør mye riktig, samtidig som jeg har plukket opp noen detaljer som jeg kan revidere i handlingsplanen vår, sier hun.

Kursinnholdet oppleves som svært relevant for Saggrenda barnehage.

– Alle deler av kurset er viktige, men det at det er skreddersydd for barnehager, gjør det ekstra verdifullt. Det er jo bare tull å delta på generelle HMS-kurs. Vi slipper å bruke tid på temaer som ikke angår vår hverdag, vi bruker jo ikke tunge maskiner eller omfattende verneutstyr. I stedet får vi fokus på det som faktisk er relevant for oss, sier Nyborg.

I tillegg har det vært en stor fordel å delta på kurs sammen med andre barnehager:

– Vi har fått mange gode innspill og erfaringer fra andre deltakere, noe som gir oss nye perspektiver på hvordan vi kan forbedre vår egen praksis, forteller Nyborg.

Engasjerende undervisning

Begge deltakerne roser kursholderne for en engasjerende og praktisk undervisningsform.

– Kursholderne er dyktige og flinke til å holde oss interesserte, selv når temaene blir litt tunge. De sørget også for nødvendige pauser og benstrekker, noe som viser at de praktiserer god HMS i selve kurset, sier Nyborg med et smil.

Både Nyborg og Asmundsen er enige i at HMS-kurset til Mentor BHT er noe alle barnehager bør prioritere.

– Vi anbefaler absolutt andre barnehager å delta. Og med ny inspirasjon og konkrete tiltak i bagasjen er vi klare for å styrke HMS-arbeidet i hverdagen – til glede og trygghet for både små og store, avslutter Nyborg.

Ønsker du å delta på HMS-kurs med Mentor BHT?

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss