Mentor BHT

Mobbing og trakassering i barnehage – arbeidsgivers ansvar og plikter

Mentor BHT jobber noen ganger med saker som omhandler mobbing og trakassering på arbeidsplassen. Ofte kommer disse sakene frem forkledd som eskalerte konflikter, og det kan være utfordrende å skille mellom en uenighet og reell trakassering. Arbeidsgiver har en klar plikt til å undersøke og gjenopprette et forsvarlig arbeidsmiljø dersom det rapporteres om slike forhold.

Hva er mobbing og trakassering?

For å håndtere saker om mobbing og trakassering på en god måte, er det viktig å forstå forskjellen mellom vanlige konflikter og alvorlige arbeidsmiljøutfordringer.

Ifølge Arbeidstilsynet defineres mobbing som systematisk og vedvarende negative handlinger rettet mot en person. Dette kan for eksempel være sosial utfrysing, nedsettende kommentarer om arbeidsprestasjoner eller gjentatte forbigåelser.

Trakassering – eller utilbørlig opptreden – innebærer uønskede negative handlinger som enten skjer gjentatte ganger eller som enkeltstående, men krenkende episoder. Slike hendelser kan virke skremmende, ydmykende eller nedverdigende.

Hanne Kvaløsæter, spesialist i ledelse og arbeidsmiljø i Mentor BHT, forklarer at en viktig forskjell mellom konflikt og trakassering er graden av maktubalanse og systematisk negativ behandling.

─ Konflikter kan være ubehagelige, men er ikke nødvendigvis helseskadelige på samme måte som mobbing og trakassering, sier hun.

Arbeidsgivers ansvar og undersøkelsesplikt

Alle ansatte har en rett og plikt til å varsle dersom de opplever eller blir kjent med mobbing eller trakassering. Arbeidsgiver har på sin side det overordnede ansvaret for å sikre et trygt og forsvarlig arbeidsmiljø og håndtere slike saker på en ryddig og rettferdig måte.

Arbeidsgivers undersøkelsesplikt innebærer at alle klager må følges opp gjennom en grundig og upartisk gjennomgang av de faktiske forholdene.

─ Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for en systematisk håndtering av varsler om mobbing og trakassering. En standardisert prosess er avgjørende for å opprettholde et trygt og inkluderende arbeidsmiljø i barnehagen, sier Kvaløsæter.

For å sikre at ansatte vet hvordan de kan varsle om problematiske forhold, bør barnehagen ha tydelige retningslinjer for rapportering. Disse må være kjent blant de ansatte og beskrive:

• Hvordan man melder ifra

• Hvem man skal henvende seg til

• Hvordan saken blir behandlet

Mentor BHT kan bistå barnehager med å revidere og forbedre rutiner for håndtering av slike saker.

Verneombudets rolle

Verneombud kan være til stede i behandlingen av mobbesaker, og påse at retningslinjene for behandlingen følges.

─ Verneombudet må involveres i slike saker, da de kan ha stor betydning for arbeidsmiljøet i virksomheten. I tillegg bør verneombudet være med i planlegging og gjennomføring av tiltak for å forebygge eller håndtere mobbing, forklarer Kvaløsæter.

Varsling kan i noen tilfeller gjøres anonymt, men dette anbefales ikke dersom det kan unngås. Den som opplever mobbing eller trakassering, bør først forsøke å ta opp saken direkte med den det gjelder – dersom det er mulig. Hvis ikke, kan man kontakte verneombudet, tillitsvalgt, leder, bedriftshelsetjenesten eller en annen tillitsperson.

─ Det viktigste er at saken blir meldt ifra om. Den som mottar klagen, må bringe den videre til personalleder. For å sikre en ryddig saksbehandling, bør den som opplever mobbing skriftliggjøre opplevelsene sine, gjerne i samarbeid med verneombud eller tillitsvalgt, sier Kvaløsæter.

Dokumentasjon og faktaundersøkelse

For å sikre en grundig og rettferdig saksbehandling knyttet til mobbing og trakassering, bør arbeidsgiver dokumentere hele prosessen, fra mottak av klage til tiltak og konklusjon.

I alvorlige tilfeller kan en faktaundersøkelse være en nyttig metode for å sikre en grundig gjennomgang av påstandene.

─ Arbeidsgiver må konkludere med hvorvidt det foreligger en uheldig psykisk belastning, krenkelse av integritet og verdighet, utilbørlig opptreden, mobbing eller trakassering. Dette er avgjørende for å sikre et godt arbeidsmiljø og unngå lignende tilfeller i fremtiden, sier Kvaløsæter.

Forebygging er nøkkelen

Selv om arbeidsgiver er pliktig til å undersøke og håndtere saker om mobbing og trakassering, er forebygging det viktigste tiltaket for å sikre et godt arbeidsmiljø.

Barnehageledere bør derfor:

• Ha klare retningslinjer og rutiner for arbeidsmiljø og konflikthåndtering

• Jobbe aktivt med en åpen og inkluderende kultur

• Sikre opplæring for ansatte i hvordan man identifiserer og håndterer mobbing

Mentor BHT kan være en verdifull støttespiller i dette arbeidet.

Ved å ta mobbing og trakassering på alvor, kan vi sikre et trygt og utviklende arbeidsmiljø i barnehagen – til beste for både ansatte og barn.

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss