Vi bruker informasjonskapsler og andre sporingsteknologier for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstedstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra.
Mentor BHT

Når foreldres krav blir for mye – slik kan barnehagen håndtere presset

Foreldresamarbeid er en viktig del av barnehagens hverdag, og i rammeplanen står det tydelig at barnehagen skal legge til rette for en god dialog med foreldrene. Likevel kan foreldres forventninger og krav noen ganger oppleves utfordrende for de ansatte, spesielt når foreldrene ønsker individuelle tilpasninger som ikke alltid er mulig å gjennomføre i en hektisk barnehagehverdag.

HMS-rådgiver Anette Grainger fra Mentor BHT understreker at et godt foreldresamarbeid er viktig for trivselen i barnehagen, men at det også kan være en kilde til emosjonell belastning for de ansatte.

– Vi ser ofte at barnehageansatte strekker seg langt for å imøtekomme foreldrenes ønsker, men når kravene blir for store eller går utover rammebetingelsene, kan det føre til stress og usikkerhet, sier Grainger.

Krevende foreldresamarbeid

Det er viktig at barnehagen er tydelig på hvilke forventninger de har til foreldrene, og hvordan samarbeidet skal foregå.

– Noen ganger kan foreldre ha høye krav og forventninger som går utover hva barnehagen har mulighet til å tilby, som for eksempel individuelle tilpasninger for hviletid, måltider, påkledning og aktiviteter. Ansatte kan oppleve en emosjonell belastning når de stadig prøver å imøtekomme disse forventningene, samtidig som de må sørge for at alle barna i barnehagen får den oppfølgingen de trenger, sier Grainger.

Det er individuelt hvordan en barnehageansatt opplever ulike situasjoner og vanskelig kommunikasjon med foreldrene. For noen kan dette være en kilde til stress og usikkerhet, noe som kan påvirke arbeidsmiljøet og de ansattes trivsel.

Gode råd for foreldresamarbeid

HMS-rådgiver Johanne Lie-Berland og Anette Grainger fra Mentor BHT påpeker viktigheten av at du som barnehageleder alltid bør ta den ansatte som opplever krevende situasjoner, på alvor. De deler noen råd:

• Sørg for veiledning, opplæring eller annen organisering hvis mulig.

• Skap en arena hvor de ansatte trygt og åpent kan snakke om det som oppleves utfordrende/vanskelig.

• Bli enige om hva som er akseptabel og ikke akseptabel oppførsel fra foresatte, og bli enige hva dere skal gjøre hvis noe ubehagelig skjer.

• Lag en oversikt over hvilke situasjoner ansatte opplever som ubehagelige eller krevende, og finn ut hva dere kan gjøre for å unngå at det skjer. Ansatte vil kunne oppleve større trygghet på «sånn gjør vi det her» og de vil lettere få aksept fra kollegaer og ledere i lignende situasjoner.

• Uklare roller kan føre til emosjonell belastning. Inkluder derfor rolleavklaring som en del av det forebyggende arbeidet. Definer og kartlegg hvilke krav knyttet til hver rolle som kan bidra til emosjonell belastning.

Johanne Lie-Berland påpeker også at det kan være nyttig å etablere «samhandlingsregler» for foreldresamarbeidet, som tydeliggjør forventningene til kommunikasjonen mellom foreldre og ansatte.

– Vi anbefaler at daglig leder informerer foreldrene på et foreldremøte om at de ansatte har et arbeidsmiljø som daglig leder er ansvarlig for, sier hun.

Disse reglene bør si noe om:

• Hvor, hvordan og til hvem henvendelser med ønsker og krav rettes.

• Hvilke henvendelser som kan sendes på e-post og hvilke som kan tas direkte.

• Hva som er akseptabel og ikke akseptabel oppførsel.

• At det er et ønske at foreldrene ikke tar opp vanskelige og krevende ting i påhør av barn, men heller ber om et møte.

Hvordan Mentor BHT kan hjelpe

Mentor BHT tilbyr støtte til barnehager i arbeidet med å håndtere krevende foreldresamarbeid. Dette kan inkludere opplæring i kommunikasjon og grensesetting, samt hjelp til å inkludere emosjonell belastning som en del av barnehagens systematiske HMS-arbeid.

– Ved å sette klare rammer for samarbeidet og tydelig kommunisere forventninger, kan barnehagen skape en bedre hverdag både for barna, foreldrene og de ansatte, avslutter Johanne Lie-Berland.

Ønsker din barnehage mer informasjon om hvordan dere kan jobbe med å styrke foreldresamarbeidet og forebygge emosjonell belastning hos de ansatte? Ta kontakt med Mentor Bedriftshelsetjeneste for støtte og veiledning! Vi holder også kurs om foreldresamarbeid og emosjonelle belastninger.

Sjekk også ut dette kurset fra Mentor BHT: Utagerende barn og krevende foreldresamarbeid

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss