Vi bruker informasjonskapsler og andre sporingsteknologier for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstedstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra.

Når skal syke barn holde seg hjemme?

Opplever du at foreldre sender syke barn i barnehagen når de egentlig bør holdes hjemme? Det er viktig med tydelige regler for å unngå unødvendig smittespredning.

Mentor BHT får jevnlig henvendelser fra barnehager som opplever at retningslinjene for når barn skal holdes hjemme ikke overholdes. Det kan være ulike årsaker til dette, som mangel på kunnskap, tøffere jobbmarked eller «viktige møter på jobben».

– Selv om mange barnehager har gode rutiner for hygiene og smittevern i barnehagen, kan det være vanskelig å unngå smitte dersom et smittet barn kommer i barnehagen. Det er derfor viktig med tydelige rutiner, sier HMS rådgiver og sykepleier i Mentor BHT, Anne-Lise Hole Blakstad.

Under pandemien var vi alle flinke til å holde oss hjemme ved det minste lille snev av symptomer på luftveisinfeksjoner.

– Men nå som hverdagen er normalisert, ser vi at de voksne i større grad går på jobb med forkjølelse og barna sendes i barnehagen, også når de åpenbart skulle holdt seg hjemme. Det har resultert i økende smitte både blant barn og voksne, noe som også fører til økt sykefravær, sier Blakstad.

– Det aller viktigste å se etter er barnets allmenntilstand og at det selvsagt ikke har feber, sier Blakstad

Informer foreldrene ved utbrudd

Hun mener derfor det er viktig at barnehagen sørger for at alle foreldrene får informasjon straks man ser utbrudd av smittsomme sykdommer. Dette kan gjøres i form av brev, plakat i garderoben, sms, barnehagens hjemmeside, sosiale medier eller muntlig beskjed.

Det er også viktig at barnehagen påpeker konsekvensene ved å levere syke barn:

• Smittes barna, er det også større sjanse for at de ansatte blir smittet.

• Det kan være barn med svakt immunforsvar i barnehagen.

• Smittefaren øker også til foreldrene.

• Sykefravær blant personalet fører til redusert kvalitet på tilbudet til barna.

• Avdelinger kan bli stengt.

Dersom man sender barnet i barnehagen mens det ennå kan smitte andre, risikerer man å få en ond sirkel hvor smitten ikke slipper taket. Da er det bedre å holde barnet hjemme den ene gangen og få stanset utbruddet, forklarer Blakstad.

Når skal barnet holdes hjemme?

Vurdering av barnets allmenntilstand baseres på foresattes skjønn. Som hovedregel bør barnet være feberfri og frisk nok til å kunne delta i normale aktiviteter i barnehagen.

– Det aller viktigste å se etter er barnets allmenntilstand og at det selvsagt ikke har feber, sier Blakstad og legger til:

– Det holder ikke å gi barnet Paracet før det leveres i barnehagen. Husk at små barn trenger hvile når de ikke er i form. Virker barnet slapt og utilpass, bør det få være hjemme. Ikke nøl med å si i fra dersom du ser at et barn ikke virker opplagt ved leveringen på morgenen, sier hun.

For enkelte smittsomme sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme for å hindre spredning av smitte til andre.

– Dette er for eksempler Norovirus. Da må man følge 48 timersregelen, og det vil være viktig at alle foreldre overholder denne, forteller Blakstad.

Dersom du ønsker bistand fra bedriftshelsetjenesten, kan vi delta på foreldremøter i barnehagene. Der kan vi informere foreldre og ansatte om rutiner for når barn skal holdes hjemme ved sykdom, og konsekvensene når foreldre leverer syke barn i barnehagen.

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss