Vi bruker informasjonskapsler og andre sporingsteknologier for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstedstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra.
Mentor BHT

Seks av ti kvinner opplever overgangsalder negativt – støtt dine ansatte i barnehagen!

Overgangsalderen er en naturlig del av livet for kvinner, men dessverre er det fortsatt et tema som ofte blir oversett eller misforstått i arbeidslivet. Det er spesielt på arbeidsplassen, som i barnehagen, at dette kan være et sensitivt og utfordrende tema å ta opp. Likevel kan det å anerkjenne og forstå overgangsalderens innvirkning, gjøre en betydelig forskjell, både for den enkelte ansatte og arbeidsmiljøet som helhet.

Avdelingsleder i Mentor BHT, Hanne Bjerke, forteller at det er mange myter og misforståelser som gjør at altfor mange kvinner går gjennom denne fasen av livet uten å snakke om det eller få den hjelpen de trenger.

– I jobben min treffer jeg mange kvinner som er midt i livet, og når jeg i veiledningssamtaler med dem spør om hvordan overgangsalderen oppleves, går det opp et lys for mange. «Kanskje det er årsaken til at jeg har det sånn?» spør de, og først da innser de at overgangsalderen faktisk kan være den bakenforliggende årsaken til både fysiske og psykiske utfordringer, sier Bjerke.

Påvirker arbeidshelsen

Kvinner i overgangsalderen opplever mye endringer, og mange synes dette er vanskelig å snakke om og strever med sine symptomer alene.

– Hetetokter, humørsvingninger og tørre underliv er ikke like lett å snakke om for alle, selv om de fleste kvinner går igjennom dette med ulik alvorlighetsgrad og opplevelse, sier Bjerke.

Mange opplever at de ikke har nok kunnskap om hvordan de kroppslige endringene påvirker arbeidshelsen.

– Ofte vet de ikke hvordan de skal håndtere det, og derfor blir symptomene deres ignorert eller ikke adressert, sier Bjerke og understreker viktigheten av å snakke om temaet i barnehagen:

– I en barnehagesektor hvor godt over 80 prosent av arbeidsstyrken er kvinner, og hvor nesten halvparten er i aldersgruppen som går gjennom overgangsalderen, er det på tide at vi tar dette på alvor. Seks av ti kvinner rapporterer at overgangsalderen påvirker jobben deres negativt. Data fra England viser også at én av ti kvinner i overgangsalderen ender opp som uføre. Mange kvinner faller ut av arbeidslivet i denne perioden, da de går under radaren. Dette er bekymringsfullt når vi ser på sykefraværet i Norge, som allerede er blant de høyeste sammenlignet med andre land.

Kultur for åpenhet

En av de viktigste tiltakene som kan gjøres for å hjelpe kvinner i overgangsalderen på arbeidsplassen, er å skape en kultur for åpenhet.

Hanne Bjerke understreker betydningen av å bryte ned stigmaet rundt overgangsalder:

– Vi må jobbe aktivt for å gjøre det like naturlig å snakke om plager knyttet til overgangsalder som vi gjør om kvalme under svangerskap. Dette krever både at ledere og kolleger har grunnleggende kunnskap om hva overgangsalderen innebærer og hva som er normalt, sier hun.

Kurset "midt i livet" er designet for å øke forståelsen for de kroppslige, psykiske og sosiale endringene kvinner går gjennom midt i livet.

Midt i livet kurs

Mentor BHT har utviklet kurset «midt i livet» for å nettopp gi denne kompetansen.

– Kurset vårt er designet for å øke forståelsen for de kroppslige, psykiske og sosiale endringene kvinner går gjennom midt i livet. Ved å delta på dette kurset, kan barnehageansatte og ledere lære hvordan de kan tilrettelegge arbeidsdagen for kvinner som opplever overgangsplager, og sørge for at de ikke blir stående alene med utfordringene sine, sier Bjerke.

Å gjøre arbeidsplassen mer menopausevennlig, krever konkrete tiltak som gir ansatte rom til å håndtere symptomene sine. Dette kan inkludere muligheten til å ta pauser når hetetoktene slår inn, justere arbeidsmengden i perioder med mye ubehag, og ha fleksibilitet til å tilpasse arbeidsdagen etter behov.

Bjerke påpeker at det å være på jobb kan være helsebringende i seg selv, men det forutsetter at man har muligheten til å jobbe under forhold som tar hensyn til kroppens endringer.

– Mye helse ligger i å være på jobb, sier Bjerke og legger til:

– Men det fordrer at arbeidsplassen er tilrettelagt. Vi må jobbe systematisk med en «menopausepolitikk» som sikrer at ansatte føler seg sett og ivaretatt i denne fasen av livet. På samme måte som vi har retningslinjer for svangerskap, trenger vi også retningslinjer for hvordan vi håndterer overgangsalderen.

Verktøy til å forstå mer

Ved å melde deg på kurset «midt i livet», får du verktøyene du trenger for å forstå mer om overgangsalderen og hvordan den påvirker både deg selv og arbeidsmiljøet. Kurset gir innsikt i hvordan overgangsalderen påvirker helsen og produktiviteten, og du får praktiske råd for hvordan du kan håndtere denne fasen av livet på en god måte.

– Vi må ta kvinnehelse på alvor. Ved å øke åpenheten, skape rom for fleksibilitet og sikre at kvinner i overgangsalderen får den støtten de trenger på arbeidsplassen, kan vi sørge for at flere står lenger i jobb og har en bedre livskvalitet både hjemme og på jobb, avslutter hun.

Ønsker du å gi dine ansatte denne støtten? Du kan bestille kurset «midt i livet» til din barnehage, eller gå sammen med andre barnehager og organisere et felles kurs.

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss