Vi bruker informasjonskapsler og andre sporingsteknologier for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstedstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra.
Beredskap

Vær forberedt på alvorlige hendelser i barnehagen

Barnehager plikter å vurdere risiko og sårbarhet for å planlegge beredskap i barnehagen. Kravet om beredskap skal følge myndighetskrav, følge utviklingen i samfunnet og tilpasses de til enhver tid utfordringer som barnehagen har.

− Som leder i barnehagen har du ansvar for god beredskap i barnehagen. Det er viktig at barnehagen kan vise til dokumentasjon på hvordan man forebygger og håndterer trusselsituasjoner og alvorlige, tilsiktede hendelser, sier Kjetil Landsverk, HMS-rådgiver i Mentor BHT.

Å være forberedt på ulike hendelser er viktig for å kunne håndtere en reel situasjon på en god måte.

− En truende person, gjerne med nær relasjon til barn i barnehagen, er et eksempel på en hendelse som kan skje i barnehagen. Alvorlige og tilsiktede hendelser kan i ytterste fall være gisselsituasjoner eller alvorlige hendelser med våpen, sier Landsverk.

Det er et krav at barnehager kan vise til dokumentasjon i forbindelse med tilsyn på beredskapsplaner.

−  Beredskapsarbeid i barnehagen skal omfatte alvorlige uønskede hendelser som brann, ulykker med betydelig skade, smittsomme sykdommer/pandemier og tilsiktede hendelser. Vi i bedriftshelsetjenesten kan hjelpe barnehager med å utvikle beredskapsplan som er tilpasset din barnehage. Vi kan også bistå med planlegging av ulike kriseøvelser, sier Kjetil Landsverk.

Men like viktig er det at kunnskapen er formidlet til ansatte gjennom bevisstgjøring, mulighet for medvirkning og øvelse, for å reagere rasjonelt og samhandle godt for å begrense skader av en alvorlig hendelse, sier Landsverk og tipser om beredskapskurset til bedriftshelsetjenesten:

− Vi gjennomfører kurs i beredskap for barnehageansatte for å trene i å vurdere risiko for alvorlige hendelser, samt planlegge beredskap i tråd med risikobildet. Kurset varer i tre timer og kan gjennomføres enten på plandag eller i personalmøter på ettermiddag. Kurset passer for ledere, HMS-ansvarlige, verneombud og andre som skal arbeide med barnehagens beredskapsplan.

Ønsker du å bestille et beredskapskurs til din barnehage?

Dette kurset kan bestilles enten til en enkelt barnehage, eller store grupper hvor flere barnehager går sammen.

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss