Vi bruker informasjonskapsler og andre sporingsteknologier for å forbedre din nettleseropplevelse på nettstedet vårt, for å vise deg personlig tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere nettstedstrafikken vår og for å forstå hvor våre besøkende kommer fra.

Er barnehagen i rute med å forebygge høstens smitteutbrudd?

Høsten er ofte tidspunktet for mye snørr, hoste og oppkast i barnehager over hele landet. Det er derfor avgjørende å ha en plan for kartlegging og risikovurdering av disse faktorene allerede nå.

– Kartlegg risikofaktorer, gjør en risikovurdering og sett inn tiltak så tidlig som mulig, helst før utbruddene normalt kommer, sier Hanne Bjerke, avdelingsleder i Mentor BHT.

Rutiner for renhold og hygiene

En viktig del av smitteforebyggingen er å vurdere om rutinene for renhold og hygiene er gode nok, og om de faktisk følges i det daglige.

– Når vi i BHT holder kurs, spør vi de ansatte om hvor lenge de i snitt vasker hendene. De mest ærlige svarer 5 -10 sekunder, noe som er altfor lite for å fjerne bakterier , forteller Bjerke.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler en håndvasktid på 40-60 sekunder for å sikre at hendene blir helt rene. Selv om dette kan virke lang tid, spesielt for barn, er det avgjørende for å bekjempe bakterier effektivt. En bedre håndvask vil føre til mindre smitte som igjen fører til friske barn og ansatte.

Kartlegging og risikovurdering

For å hjelpe barnehagen med denne prosessen, tilbyr Mentor+ en god del verktøy for kartlegging og risikovurdering.

– Vi tipser om at du kan bruke Mentor HMS for å kartlegge potensielle risikofaktorer og sette inn passende tiltak. Mentor BHT holder også kurs i renhold og smitte, og vi har blant annet nylig lansert et digitalt kurs for trygg mathåndtering, sier Bjerke.

Foreldre har også en viktig rolle i å forebygge smitteutbrudd. Derfor bør barnehagen informere foreldre om når barn må holdes hjemme, og påpeke konsekvenser ved å levere syke barn i barnehagen, forteller Bjerke.

Hun tipser også om en oppdatert funksjon i foreldreappen Kidplan, som gjør det enklere å forebygge smitte i barnehagen.

– Denne funksjonen gjør det mulig for foreldre å velge å informere barnehagen om hvilken sykdom og hvilke symptomer barnet har når de melder ifra om sykdom. Det er nyttig for å iverksette tiltak og forebygge videre smitte, sier hun.

Viktige tiltak for høsten

For å være best mulig forberedt til høsten, oppfordrer Bjerke barnehagen å:

• Se over og kartlegge barnehagens rutiner for smittevern og hygiene.

• Gjennomføre risikovurdering og sette inn passende tiltak.

• Sørge for at alle ansatte og barn vasker hendene i minst 40- 60 sekunder, som anbefalt av FHI.

• Sikre at alle ansatte har kunnskap om renhold, hygiene og sikker mathåndtering.

• Informere om barnehagens rutiner for smitte og forebygging til foreldre, gjerne på foreldremøter.

Les også: Når skal syke barn holdes hjemme?

Med disse tiltakene håper Mentor BHT at barnehagene vil være godt forberedt på høstens utfordringer og at de vil kunne minimere risikoen for smitteutbrudd.

– Forebygging er nøkkelen, og med riktig kartlegging, risikovurdering og tiltak, kan vi sikre en tryggere miljø for alle barn og ansatte i barnehagen, avslutter Hanne Bjerke.

Prøv produktene gratis i 30 dager!

Registrer deg og prøv produktene til Mentor+ gratis og uforpliktende i én måned.

Prøv gratis
Kontakt oss